MAKLUBE
Aslen arap hatta filistin yemeği olarak hafızalara kazınan bir yemek. Et ile yapıldığı gibi tavuk patates soğan vb malzemeler ile de taçlandırılan bir yemekdir... Neyse daha fazla sözü uzatmıyorum ve muhtesem maklube ile sizi başbaşa bırakıyorum :)))
Afiyet olsun..
Maklube Malzemeleri
• 1 kg kuzu eti
•1 kg pirinç
•5 ad havuc
•1/2 kg patates
•1/2 kg patlıcan
•Tuz
•Karabiber
•Tere yağ
•Sıvı yağ
Maklube Süsleme
•Yeşil salata
•Yoğurt
Maklube Yapılışı
Maklube için eti tencereye alıp sıvı yağ ile birlikte kavurmaya başlayın. Suyunu salıp sonrasında çekince altını kısarak, bu şekilde etin pişerek kavrulmasını sağlayın.Maklube eti pişince tuzunu ve karabiberini ekleyin. Ayrı bir tencerede tereyağını eritin, önceden yıkayıp ısladığınız pirinçleri tencereye boşaltıp kavrulmasını sağlayın. Kavrulan pirincin üzerine 1’e 2 ölçü olmak üzere sıcak suyu boşaltın tuzunu verin ve kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve kapağını açmadan suyunu çekmesini bekleyin. Pirinç suyunu çekince altını kapatın ve demlenmeye bırakın.
Bu arada diğer ocakta bir tavada sıvı yağı kızdırın. Küp doğradığınız patatesleri, patlıcanları ve havuçları (ayrı gruplar halinde) kızgın yağa atın ve kızartın. Kızaran sebzeleri yağdan çıkartın ve ayrı kaplara koyun.
Şimdi maklubenin hazırlanmasın da sıra ; büyükçe bi kabın içine altına pişirdiğiniz etin bir kısmını alın ve yayın etrafına kızartığınız havucların bir kısmını alın.Etin üzerine demlenen pilavdan serin ve kaşığın arkası ile hafifçe düzleştirin.Daha sonra 2.kat için yeniden et döşeyin ve üzerine tekrar pilav serin ve en alta kalan etin tamamını döşeyerek 3 katlı olacak şekil de kalan pilavı muntazamca serin.
Büyükçe bir tepsinin tam ortasına denk gelecek şekilde kalıbını ters çevirin.Bu noktada pilavın dağılmaması için dikkatli olun. Ortasına maklubeyi aldığınız tepsinin kenarlarına kızaran patates,patlıcan,havucları dizin sonra yeşillik ve yoğurdu sıra ile ve renk uyumuna özen göstererek yerleştirin. Yemeğiniz hazırdır, afiyet olsun.
Maklube için eti tencereye alıp sıvı yağ ile birlikte kavurmaya başlayın. Suyunu salıp sonrasında çekince altını kısarak, bu şekilde etin pişerek kavrulmasını sağlayın.Maklube eti pişince tuzunu ve karabiberini ekleyin. Ayrı bir tencerede tereyağını eritin, önceden yıkayıp ısladığınız pirinçleri tencereye boşaltıp kavrulmasını sağlayın. Kavrulan pirincin üzerine 1’e 2 ölçü olmak üzere sıcak suyu boşaltın tuzunu verin ve kaynamasını bekleyin. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve kapağını açmadan suyunu çekmesini bekleyin. Pirinç suyunu çekince altını kapatın ve demlenmeye bırakın.
Bu arada diğer ocakta bir tavada sıvı yağı kızdırın. Küp doğradığınız patatesleri, patlıcanları ve havuçları (ayrı gruplar halinde) kızgın yağa atın ve kızartın. Kızaran sebzeleri yağdan çıkartın ve ayrı kaplara koyun.
Şimdi maklubenin hazırlanmasın da sıra ; büyükçe bi kabın içine altına pişirdiğiniz etin bir kısmını alın ve yayın etrafına kızartığınız havucların bir kısmını alın.Etin üzerine demlenen pilavdan serin ve kaşığın arkası ile hafifçe düzleştirin.Daha sonra 2.kat için yeniden et döşeyin ve üzerine tekrar pilav serin ve en alta kalan etin tamamını döşeyerek 3 katlı olacak şekil de kalan pilavı muntazamca serin.
Büyükçe bir tepsinin tam ortasına denk gelecek şekilde kalıbını ters çevirin.Bu noktada pilavın dağılmaması için dikkatli olun. Ortasına maklubeyi aldığınız tepsinin kenarlarına kızaran patates,patlıcan,havucları dizin sonra yeşillik ve yoğurdu sıra ile ve renk uyumuna özen göstererek yerleştirin. Yemeğiniz hazırdır, afiyet olsun.
4 yorum:
İki gün önce internette maklube tarifi bakıyordum bugün tarif canım arkadaşımın sitesinde :) ohh ne güzell emeğine sağlık canım
Ayyy nasıl mutlu oldummmm... afiyet olsun saglıkla olsun ins canımcımmm :))
cok guzel
cok guzel
Yorum Gönder