19 Kasım 2013 Salı

ŞEKER HAMURU KURABİYESİ

ŞEKER HAMURU KURABİYESİ
Kurabiye yapmak hele de şeker hamuru ile süslenen bir kurabiye yapmak oldukça zordur :) ben sizin için kolay pratik ve hemen bayatlamayan bir kurabiye tarifi seçtim.
Ben aslinda çok fazla kurabiye hamuru denedim ve favorim bir kaç hamur var inşallah sizlere de faydasi olur da siz de bana seçimimden ötürü teşekkür edersiniz :)))
Şeker hamuru kurabiyesi için aslında tek bir hamur çeşidi kullanılır. Çünkü içinde kabartma tozu veya karbonat olan hamurlar kabaracağı için şeker hamuru kullanımına uygun değildir, kabarmayan bir hamur olması lazımdır. 
Sade bir hamur istenmiyorsa, hamuru lezzetlendirmek için kakao, zencefil, badem ya da sevilen ne varsa kullanılabilir fakat hepsinin toz malzeme olması gerekir. Malzemeler hiç bir zaman tane şeklinde olmamalıdır. 
Örneğin; 40 gram kakao koyarsak muhakkak undan azaltma yapılması lazımdır. Çünkü daha fazla ilave edilen kuru malzeme, kurabiye hamurunu çok daha fazla sertleştirecektir. Bu da hamuru açarken sorunlar yaşatacaktır.

Malzemeler;

1 buyuk yumurta 
125 gr pudra seker 
250 gr tereyag
1 pak vanilya 
Aldığı kadar un 
Isteğe bagli nisasta 

Yapımı : 

Hamurun yapımına başlamadan önce bir hamur karma makinesi kullanılabilir ya da elde yoğurulabilir. 
1-)  Öncelikle yumurta ve pudra şekeri makinenin haznesine konulur ve karıştırılır. Karıştırılan yumurta ve pudra şekerinin içine, oda sıcaklığında bekletilen 250 gram tereyağı ilave edilir. (Margarin kullanılırsa kurabiyelerin şekil değiştirmesine neden olur.)
2-)  3-4 dakika karıştırıldıktan sonra makineye mısır nişastası ilave edilir. Ardından 2-3 dakika daha karıştırılır. 
Son olarak makineye un ve vanilya konulur. 
3-) Karışım kıvama gelene kadar karıştırılmaya devam edilir. Ve hazırlanan hamur kaba yapışmayacak kıvama gelince toplanır
4-) Şeker hamuru kurabiyesi için kurabiye hamuru, yağlı kağıt üzerinde çalışılarak şekillendirilebilir.Kurabiyeler açılırken tek tek çalışılır, çünkü büyük bir hamur açılırsa bir tanesini alırken diğerinin bozulmasına sebep olur.
5-) Kurabiye kalıbının büyüklüğüne göre hamurdan bir parça çıkartıp yağlı kağıdın üzerine konulur. Silikon merdane yardımıyla hamuru çevirerek, çok inceltmemek suretiyle, 3-5 mm. arası bir kalınlıkta olması uygundur. 
6-) Şekillendirilen kurabiyeler, 170 derecelik ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirilir.



5 yorum:

Adsız dedi ki...

Tarifte misir nisastasi yazıyor ama yukaridaki malzeme listesinde yazmıyor?

Unknown dedi ki...

benım kurabıyelerim kuculuyo neden acaba

yasmin mutfakta dedi ki...

Merhaba isteğe bagli ekleyebilirsiniz..

yasmin mutfakta dedi ki...

Kullandığınız malzemeler farklı etkiler gösterebilir. Yağınız yada ununuz etki eder .

Adsız dedi ki...

Duzeltmissiniz sevgiler :)