13 Aralık 2013 Cuma

Ekmek Tarifi (ayicikli ekmek)


Kimler ayıcık ekmek yapmak ister ??? 
Bu muhteşem bir buluş bence bunu poğaca ve kurabiyelere de uyarlayıp sizlerle paylaşmaya çalışacağım. 
Çocuklarınızın yemekle arasını iyileştirmek için ayı teddy ile müthiş bir bağ kurabilirsiniz..
Bence bunu sebzeli otlu olarak da deneyebilir ve hatta içine kuru meyveler bile ilave edebilirsiniz.. 

Malzemeler :
2¾ bardak beyaz un
1 silme tatlı kaşığı *instant kuru maya (suda eritilmeyen direk una karıştırılabilen toz kuru maya)
1 çorba kaşığı bal
¾ silme tatlı kaşığı tuz
¼ bardak süt
¾ bardak su
20 gram tereyağı

Üzeri için:
1 yumurta, çırpılmış 
1-2 doğranmış zeytin yada kuş üzümü


Elde Yapılışı: 
1.   Eğer elle yapıyorsanız unu, tuzu, balı ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki tereyağını, suyu ve sütü karışıma ilave edip 10 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

2.   Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu, tuzu, balı ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki tereyağını, suyu ve sütü karışıma ilave edip 5 dakika kadar yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

3.   Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat oda sıcaklığında bekletin.

4.   Hamuru, 1 tanesi biraz daha büyük diğer diğer 8 tanesi şekilde ki gibi , toplam 9 parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak altta kalacak kısımı bohça yapar gibi büzüp kapatın. İyice yağlanmış 20 cm çapındaki yuvarlak bir kek kalıbına büyük parça ortada diğerleri şekilde ki gibi kenarlarda ve burun icin üstte olmak suretiyle (ayıcık şeklinde) hafifçe birbirlerine değer şekilde yerleştirin.

5.   45 dakika ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanmalarını sağlayın.

6.  Mayalanan ekmeğin üzerine iyice çırpılmış yumurtayı yumuşak hareketlerle sürüp doğranmış zeytin yada kuş üzümü ile  burun göz ve göbek deliği yaparak süsleyin.

7.   Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yaklaşık 30 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin. 

 Afiyet olsun 

Hiç yorum yok: